8th & 9th September 2008



# Day Two - 9th September

## **Session 5**

08:30	Coffee & registration
09:00	Opening Day Two speech & welcome panel Chair : Senator Mark Daly, Parliament of Ireland
09:10	Title TBC Laurent Bontoux
09:35	Mobile phones and base stations - an industry perspective Mike Dolan - Director, Mobile Operators Association, UK
10:00	What s missing in current studies and post-market surveillance George Carlo - Director, Safe Wireless Initiative, USA
10.25	Establishing Evidence for Early Prevention David Gee - Emerging Issues and Scientific Liaison European Environment Agency
10:50	Discussion & questions (30 minutes)
11:20	Coffee (20 minutes)

### **Session 6**

11:45	ICNIRP and International standards	
11:40	Chair : Michael Repacholi - Welcome panel and open session	

- 11:45 ICNIRP and International standards Paolo Vecchia - Chairman, ICNIRP and Institute of Health, Rome
- 12:10 The precautionary approach to exposure levels in different countries Gerd Oberfeld - Public Health Department, Federal State of Salzburg, Austria
- 12:35 Russian NCNIRP Guidance. New condition of EMF RF exposure and guarantee of population health Yury Grigoriev - Chairman RNCNIRP, Russian Federal Medical Biophysical Centre of Russia, FMBA, Moscow
- **13:00** Discussion & questions (30 minutes)
- **13:30** End of morning session

Buffet lunch in the Royal Society Marble Hall 13:30 - 14:15 Compliments of the RRT - donations welcome

#### Session 7 : Standards

- 14:15Chair : Lembit Opik MP Welcome panel & open session
- 14:20 Current assessment of the human volunteer laboratory studies Maila Hietanen - Finnish Institute of Occupational Health
- 14:40 Health Effects associated with Mobile Phone Base Stations Michael Kundi - Institute of Environmental Health, Medical University of Vienna
- 15:00 EMF effects on Bees, anim als and humans Ulrich Warnke - Natural Sciences and Technology faculty, University of Saarland, Germany
  15:20 Precautionary approaches and the SAGE experience
- Mike O'Carroll University of Sunderland, UK
- **15:40** Discussion & questions (20 minutes)
- 16:00 Coffee (20 minutes)

#### Session 8 : The Way Forward

- 16:20 Chair : Andrew Mitchell MP Welcome panel & open session
- 16:25 The WHO International EMF Project : The road ahead
- Emilie Van Deventer Team Leader of the Radiation program at the World Health Organization (WHO)
- 16:50 Cindy Sage Sage Associates
- 17:15 Questions & General Discussion including areas of agreement what can we do (40 minutes)
- 17:55 Summing up from Andrew Mitchell MP
- **18:05** Summing up of two days from Dr. Ian Gibson
- 18:20 Mike Bell Radiation Research Trust Chairman, closing speech and thank you
- 18:30 Close of conference
- **19:00** Reception/buffet dinner and drinks at the Royal Society